Vikten av att ha en hobbyFör de allra flesta av oss är det viktigt att ha en hobby, någon timme eller timme om dygnet där man kanske kan göra något som endast är för en själv och där vi kan koppla av från vår vardag. Faktum är att det faktiskt ökar livskvalitén att ha en hobby så bara det borde vara en stor anledning till att man skaffar ett större intresse.

Det finns mängder av fritidsintresse och hobbys som inte behöver kosta en massa pengar. Att ta en löptur, spela schack eller att läsa är en av dem medan andra hobbies kan kosta en halv förmögenhet. De allra flesta av oss är dock överens om att det är värt varenda liten krona då vi oftast behöver något som kan hjälpa oss att koppla av ifrån vardagen och att ha en hobby gör såklart också livet mycket roligare. Det kan kännas svårt att hitta en hobby och ibland inser man heller inte hur mycket man kanske behövde en hobby innan man faktiskt hittar den. Ett sätt kan vara att söka sig till olika kurser man känner sig intresserad av. Det kan till och med handla om dans eller kanske till och med en kurs i att lära sig ett nytt språk?

Återhämtning och psykiskt mående

Genom att strunta i oss själva eller våra behov av egna intressen så gör vi oss definitivt en stor otjänst och faktum är att vi i dagens stressade samhälle faktiskt behöver tid för återhämtning och att göra något vi tycker är roligt är ett av de allra mest effektiva sätten för det.

Ser vi på skillnaden mellan män och kvinnor så är män fortfarande bättre än kvinnor på att utnyttja sin fria tid till sina egna hobbys. Många kvinnor får lätt dåligt samvete och bestämmer sig istället för att göra andra val. Problem kan dock också uppstå om en hobby är dyrare än den andra då kvinnan allt för ofta prioriterar bort sitt egna intresse om pengarna inte räcker till. Att alltid prioritera bort sig själv kan dock tyvärr leda till utmattning vilket faktiskt idag är ett vanligt kvinnoproblem.

Att hitta sin hobby?

Det är inte alltid lätt att hitta sin hobby, hur hittar man inspiration? Först och främst bör man ta reda på vad det är som man är duktig på och framför allt, vad vill man spendera sin lediga tid på? Viktigt är dock att man inte tar på sig allt för mycket på en och samma gång, att inte prova för många olika hobbys samtidigt är A och O. Att ta på sig för mycket kan istället göra att man känner sig stressad och blir av med energi istället för att öka sin energi. Viktigast är såklart att ha kul medan man utför en hobby och det är viktigt att man längtar till nästa gång man ska utföra hobbyn. Har man uppnått denna känsla så har man absolut hittat rätt.

Relaterade inlägg