Vikten av att ha bra vännerLivet är inte alltid enkelt och ibland kan man behöva få extra stöd. Det kan då vara bra och ha vänner som ställer upp oavsett om det gäller stora eller små saker. En vän som man alltid kan ringa och prata med om det varit en tuff dag som verkligen tar sig tid att lyssna och komma med goda råd.

En vän är en person som man kan prata med om allt, men det betyder också att man måste vara en bra vän tillbaka. Det går inte att enbart be om hjälp och tjänster men sedan inte ta sig tid och ställa upp tillbaka går inte. Kom ihåg att vårda den vänskap som finns och ta tiden att ställa frågan hur det är och om det finns något som man kan göra. Som vänner är det inte säkert att man har samma typ av hobby och intresse, men man måste ändå respektera den andras uppfattning och låta personen berätta om det ifall de vill.

Saker som är viktigt för dig kanske inte alls är lika viktigt för dina vänner, men de kommer ändå låta dig berätta om det om och om igen. Se därför till och inte verka allt för ointresserad utan ställ frågor för att visa att du verkligen lyssnar på det som personen säger. Om du inte förstår så våga säg det, och be istället personen förklara tills att du förstår helt och hållet.

Skämma bort en vän

En vän kan vara en person som du har känt hela livet, eller någon som du nyligen har lärt att känna. Oavsett så kan man snabbt känna djupa band till en annan person som man vill fördjupa. Känner man sig intresserad av att lära känna en annan människa så våga ställ frågan om ni ska ta en fika eller liknande. Ibland kan det vara ömsesidigt bara det att man helt enkelt inte vågar ställa den enkla frågan. Skäm bort kompisen med små och enkla medel. Det kan handla om enkla saker som att erbjuda sig att sig att ställa upp och skjutsa barnen till och från en träning eller vara barnvakt om vännen kanske behöver göra något speciellt.

Att överraska med små gåvor kan också vara mycket uppskattat. Det kan vara lättare när man känner en person och veta vad som kommer att göra personen riktigt glad. Vad tycker din vän allra bäst om? Är det en flaska vin eller en påse chips som kommer sätta lite guldkant på vardagen? En oväntad gåva behöver inte kosta speciellt mycket men kan verkligen göra en stor skillnad. Är man inbjuden på fika eller middag kan man ta med blommor eller hitta små sätt för att visa uppskattning. Det behöver inte betyda att man sätter press på att få saker tillbaka, utan mer ett sätt att säga tack för att du finns. Berätta för din vän hur mycket den betyder och visa både med uttryck och ord att det är något väldigt speciellt som ni har tillsammans.

Relaterade inlägg