Så påverkar musiken våra kropparGlädjen i att dansa ensam framför spegeln, tillsammans med sina bästa vänner eller kanske tätt intill någon man är förälskad i. Att gråta till toner som förklarar de känslor man har inom sig, eller att glömma vardagen och fly in i en uppiggande musikal. Allt detta är saker vi kan göra tack vare musik.

Musik har använts i miljontals år som ett sätt att få människor samlade, det leder till gemenskapskänsla och engagemang. Vad är det egentligen som händer med oss när vi lyssnar på musik? Man kan använda hörlurar för att lyssna på musik själv eller stora högtalare för att nå ut till fler. Är det endast psykologiskt, en känsla som uppstår tack vare musik som ofta bär positiva associationer med sig? Eller är det något som faktiskt händer inuti våra kroppar?

Musikens fysiologiska effekter

Musik har visat sig kunna leda till flera positiva hälsoeffekter. Studier vittnar om att människor som lyssnar mycket på lugn musik blir mer stabila, lugna och lyckliga. Musik fungerar då som ett avslappnande och lugnande medel, med liknande egenskaper som antidepressivt läkemedel. Musik med mycket glada toner och ett lite mer intensivt tempo kan fungera som en energikälla, som gör att man känner sig starkare och piggare.

Det är inte bara det psykiska som påverkas av musiken. Studier har visat att mer fysiska mekanismer, exempelvis blodtryck och olika hormonnivåer kan påverkas mycket av musik. Lugna låtar kan vara effektivt för att sänka blodtrycket på samma sätt som fysisk aktivitet gör! Att lyssna på musik kan användas som en komplettering för att främja sin hälsa, såväl i förebyggande som i behandlande syfte. Toner som är lugna och behagliga kan leda till att pulsen sänks, men även att tarmrörelserna blir mer synkroniserade, regelbundna och harmoniska. Detta kan göra att människor med vissa magproblem kan uppleva att dessa minskar då man lyssnar på musik.

En till positiv effekt som musik har är att det ofta får människor att röra på sig. Vare sig det är på en nattklubb, i ett kök eller på ett gym så leder musikens rytm ofta till att människor vill följa rytmen och därför sätter fart på sig själva. De allra flesta människor man ser som har hörlurar på sig är på väg någonstans och använder musiken som en peppande faktor för att hålla tempot uppe. Det samma gäller inom olika sporter, på träningar, tävlingar används ofta olika låtar för att få idrottare att komma in i rätt stämning och ladda det sista inför sin aktivitet.

Musik är ett sätt att resa i tid och rum. Tack vare distinkta toner kan man minnas saker som utspelat sig under specifika låtar, eller associera perioder av sitt liv till speciell musik. Detta kan underlätta när man vill minnas något eller vill infinna sig i en känsla från ett tillfälle för länge sedan. Tyvärr kan detta även gå åt motsatt håll, musik kan bli så starkt associerat till personer eller händelser att man blir ledsen eller känner sig upprörd när man hör en låt. Som tur är går det ju alltid att byta till nästa eller stänga av låten på stört. Musik gör oss välmående, harmoniska, uppiggade och glada. Att lyssna mer på musik i vardagen kan vara ett enkelt sätt att ta hand om sig själv lite extra.

Relaterade inlägg